Moje iskustvo poručivanja preko AliExpress-a

11:27

Danas je tema nešto drukčija od uobičajene. Zašto? Jer bi mi bilo jako korisno da sam pronašla neki sličan tekst kada sam ja naručivala.

Šta je to AliExpress?

AliExpress je kineski sajt, koji služi za online kupovinu. Pre bilo kakve kupovine, neophodno je prvo napraviti profil. To možete učiniti na sledeći način:





Kliknuće te na opciju Join. Nakon čega ide standardno pravljenje profila. Potrebno je uneti e-mail adresu, koju će te potvrditi kada vam pošalju e-mail, i nakon toga idu password, ime i prezime i ponovo potvrda. Kada ste to uradili sledi zanimljiv deo.

 Kada udjete na sajt sa vaše leve strane videćete more mogućih kategorija, a kada kliknete na jednu dobićete još nekoliko podkategorija.













Osnovne kategorije su:

- Ženska odeća
- Muška odeća
- Telefoni i dodaci
- Kompjuter i kancelarija
- Elektronika
- Nakit i satovi
- Kuća i bašta
- Torbe i cipele
- Igračke, deca i bebe
- Sport (i napolje)?
- Zdravlje i lepota
- Poboljšanje doma
- Alat

Ovaj sajt definitivno opravdava onu izreku od igle do lokomotive. Garantujem da će te naći i predmete za koje i ne znate čemu služe.
Kada odaberete odredjenu kategoriju, pa zatim i podkategoriju, dobićete bezbroj strana sa tim saržajem. Naravno pretragu možete dodatno suziti tako što će te označiti Top-Rated, Free Shipping , 1 Piece Only ili Sale Items. Pored toga možete napisati od koje do koje cene želite da se kreće proizvod, možete ukucati ključne reči i gde bi trebalo dostaviti predmet, pa to još više suzažava pretragu. Osim toga sajt će vam uvek ponuditi najtraženije podkategorije za izabranu kategoriju.

Na primer:

Ja sam odabrala nakit, sa podkategorijom ogrlice, pri čemu sam čekirala opcije Top-Rated i Free Shipping. Pa to sve izgleda ovako:

















Zatim kliknete na željeni predmet, u ovom slučaju ogrlicu kako bi ste mogle da je pogledate detaljnije.


















Sa leve strane imate slike ogrlice u mogućim bojama. Takodje možete samo doći mišem na glavnu sliku kada će se ona uveličati. Pretpostavićemo da je ovo naš željeni proizvod i da želimo da ga naručimo. U slučaju ove ogrlice treba samo da odaberete boju u kojoj želite da naručite. Možete otići na opciju Buy Now ili Add to Cart ukoliko želite da nastavite sa kupovinom.
Trebalo bi da napomenem da je većina predmeta na sajtu stalno na popustu, a kada napravite profil na sajtu, on će vam slati obaveštenja šta je na popustu od stvari koje su vam na Wish Listi-i. 


Pre nego što naručite nešto treba obratiti pažnju na par stvari:


* Koliko prodavac ima pozitivan feedback







Bilo bi najbolje da se držite onih koji najviše naginju ka 100%, što je donekle logično. Već oko 95% je sumnjivo. Takodje dodatni plus je ukoliko ima ove dragulje.


* Obratiti pažnju na komentare

Oni se nalaze na dnu stranice, proizvoda koji želite da naručite. Tu možete videti kada je neka osoba poručila svoj proizvod i šta ima da kaže o prodavcu, pošiljci i proizvodu.






















* Pre nego što naručite moja preporuka je da pogledate kursnu listu i najbolji odnost strane valute sa dinarom. 


Kada ste to uradili, valutu možete promeniti na sledeći način:







Ponudjene valute su:
































Ovako izgleda kartica za kupovinu:


















Na kraju kartice, imate obračun svih proizvoda (i mogućih poštarina), pa kod mene to izgleda ovako:










Na samom dnu stranice, su istaknute kartice preko kojih možete vršiti plaćanje. Da se nadovežem na stavku od malo čas, i valutu. Na ovom primeru cena je iskazana u evru, no kada sam zaista naručivala konvertovala sam u dolar, ispalo je jeftinije, ništa drastično, par stotina dinara.

Ovde vam još preostaje da klinete Buy All, kada se dešava sledeća stvar:






















Unosite neke osnovne podatke, kao što su kontkt ime, država, ulica ( pa ima pod opcija, da li je privatna kuća, stan, dom ili nešto sl.), grad, region, poštanski kod, telefon i mobilni telefon. Kod broja telefona (fiksnog) tražiće vam Country Code i City Code, kako ne bih pisala za sve po na osob, ostavljam vam link sa tim podacima:
https://countrycode.org/serbia

Kada to popunite dolazimo do drugog dela odnosno plaćanja, gde vam se traže informacije vezane za platnu karticu, pa će to izgledati ovako:
























Na kraju kada popunite i sve proverite kliknete na save & pay. Kroz par dana trebalo bi da vam stigne mail od prodavca da znate da je poslao robu.


Sada kada smo prošli tehnikalije, dolazimo do tog mog iskustva. Prodavci osiguraju robu uglavnom na 30-60 dana, ako ne stigne u tom roku možete kontaktirati prodavca za povrat novac.
Uglavnom meni je prvi proizvod stigao u tećoj nedelji i to su bile slušalice, sledeći dan prstenje. I u četvrtoj nedelji mi je stigla futrola za telefon i još neko prstenje. Svaki od proizvoda je bio upakovan u papirnu ili neku vrstu plastične koverte, sa dodatnim pakovanjem za sam proizvod. Sve je bilo kao na sajtu, bez oštećenja, i da slušalice su radile :D


- Da li je vredelo čekati mesec dana? 

- Da! 


Ko još ne voli da dobija pakete i cepa foliju? Nadam se da sam vam ovim tekstom barem malo pomogla i razjasnila stvari što se tiše naručivanja putem AliExpress-a.
Još mi je ostalo da vas pitam da li ste vi nešto naručivali putem ovog sajta i kakva su vaša iskustva?


You Might Also Like

4 komentara

  1. Pa svaka cast na ovom postu,sve si lepo objasnila,pojednostavila,ma bravo! Nisam nista porucivala,ali sam gledala sta sve imaju :-D Sad cu i kumi da prosledim ovaj tvoj post,posto hoce neke cetkice za sminkanje da kupi,pa mozemo zajedo da porucimo sta nam treba. Veliki pozz za tebe! :-)

    ОдговориИзбриши
  2. Oh hvala na ovako lepim recima :D Nadam se da ce te imati pozitivno iskustvo i da ce vam sve stici u najkracem roku :D

    ОдговориИзбриши
  3. Ma ja se samo nerviram oko nase carine,posto sam cula da i kada je besplatna postarina oni ocarine :-( ali svakako ce kinezi to refundirati :-D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja nisam imala problema sa carinom. Cula sam da carine skuplje stvari tipa od 20$ pa na vise :) Ukoliko narucujes jeftinije stvari ne bi trebalo da bude problema, jer nista ne stize u isto vreme (osim ako ne narucis sve od istog prodavca) :)

      Избриши