Biljna apoteka Herbateria

14:13

Drage moje,

Danas ponovo pričamo o  prirodnoj kozmetici, kojoj nije trebalo toliko dugo da mi postane apsolutni favorit. Kao i do sad, pre nego što predjemo na proizvode reći ću vam nešto više o samoj Herbateriji.

Herbateria je biljna apoteka koja se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike i lekovitih preparata (čajeva, tinktura, masti...). 

Biljna apoteka "Herbateria" postoji od februara 2013. godine, kada je dipl. farmaceut Jovana Vlaškalić, nakon završenih studija farmacije i 6 godina rada u apotekama, odlučila da otvori svoju apoteku i počne da pravi prirodne proizvode. Izabrala je biljne supstance jer su blaže i bezbednije, a vrlo efikasne i sa dugom tradicijom primene, i počela da pravi proizvode za negu kože, lekovite biljne preparate, tinkture, čajeve...
Ova mala proizvodnja se lagano razvila u brend poznat prvenstveno po prirodnoj kozmetici. Jovanino interesovanje za aromakozmetiku zaslužno je za prelepe mirise Herbateria proizvoda za negu tela, jer u njih često dodaje pažljivo odabrana etarska ulja. Kaže da nije teško ostati kreativan, jer se biljni sastojci mogu istraživati i kombinovati beskrajno i pritom praviti prozvodi za razne namene.
Inspiraciju joj je dao i engleski LUSH sa svojim mirišljavim buterima za telo u čvrstom stanju, što je rezultovalo pravljenjem jedne od najprodavanijih Herbateria mazalica - Kolačića za telo.

*preuzeto sa oficijalnog sajta

























Kao što možete videti sa slike, na recenziju mi je poslato  orahovo ulje, ulje argana, kako buter i prirodni stik za usne sa mirisom čokolade. Krenućemo od orahovog ulja.

























Ono što me je obradovalo kod ovih ulja jeste što se mogu koristiti za negu kose. Ovog puta nisam dopustila sebi da budem skeptična i da donosim preuranjene zaključke već sam se samo prepustila. I rezultati su fenomenalni. Pre nego što krenemo na moje iskustvo, pozabavićemo se prvo samim proizvodom:

Ulje dolazi u plastičnoj bočici sa plastičnim poklopcem i ima mali dozer. Preko bočice su nalepljene deklaracije. Na provj se nalazi ime proizvodjača, ime proizvoda i informacije kao što su:
- Pakovanje za tamnu kosu
- Jača vlas kose

I militraža koja je u ovom slučaju 50ml. Na poledjini se ponovo nalazi ime proizvoda i način njegove upotrebe kao i rok trajanja koji je u ovom slučaju do 1.07.2017.
Za orahovo ulje biće potrebno da izdvojite 180 din.
A evo šta nam kaže i sam proizvodjač:

Orahovo ulje jača vlas kose i čini je otpornijom na svakodnevna oštećenja. Preporučuje se najpre kao tretman pre pranja; može da se stavi i posle pranja ali u veoma maloj količini kako se kosa ne bi preterano umastila. Kosa će biti jača i lakša za češljanje, hidrirana i sjajna. Orahovo ulje bogato je vitaminom E za koji se pretpostavlja da pomaže rast kose. 
Sastav: Juglans Regia Oil (ulje oraha).
Upotreba: Dve kašike orahovog ulja namažite na kosu i držite na glavi dva sata. Potom operite kosu blagim šamponom. Koristi se samo na tamnoj kosi.
Pakovanje: 50 ml

Moje iskustvo: 

Ovog puta sam bila poslušna i pratila sam naznačena uputstva. U početku sam nanosila samo na teme glave koje bih izmasirala i to bi stajalo dva sata. Nakon čega bih isprala bebi šamponom. Kasnije sam krenula da ga nanosim preko cele dužine kose i već nakon nekoliko pranja se videlo poboljšanje u kvalitetu kose. Ona se sijala i izgledala je zdravo, kao da nikada nije bila farbana. I ako nam je proizvodjač rekao da se može staviti i nakon pranja, tu ulogu sam prepustila arganovom ulju o kojem sledećem pričamo.













Arganovo ulje takodje dolazi u plastičnoj bočici sa plastičnim poklopcem ispod koje se isto nalazi dozer. Osim razlike u samom ulju i njegovoj nameni, razlika je i u količini, koja je u ovom slučaju 30ml. Preko bočice su takodje prelepljene deklaracije, pa je tako na ovoj istaknuto sledeće:
- Bogato vitaminom E
- Protiv bora
- Dubinski hidrira

Na poledjini se nalaze informacije kao što su: sastav, rok trajanja, upotreba, naziv i nešto više o samom arganovom ulju.

Evo šta nam kaže proizvodjač:

Ulje argana (Argania spinosa) je bogato oleinskom i linolnom kiselinom, karotenima, vitaminom E. Jedno je od najstabilnijih ulja. Zbog visokog sadržaja vitamina E (tokoferola), posebno je pogodno za tretiranje suve, zrele, borama sklone kože. Ulje argana umiruje, regeneriše i deluje protivupalno, pa je od pomoći u tretiranju seboreje, dermatitisa i psorijaze. Suzbija preterano lučenje sebuma kod kože sklone aknama i bubuljicama. Suvu kožu dubinski hidrira, a kod zdrave kože doprinosi ujednačavanju tena, poboljšanju mišićnog tonusa i elastičnosti kože. Pogodno je i za osetljivu kožu, a pokazuje i antialergijski učinak.Tradicionalno se koristi za negu kože novorođenčadi, u masažama za podsticanje mršavljenja i učvršćivanje tkiva, kod reumatoidnog artritisa, kao i za regeneraciju oštećene kože: pomaže kod ožiljaka od opekotina, varičela, a deluje i na strije. Može se koristiti i kao pakovanje za sjaj kose, suzbijanje peruti ili kao pakovanje za krte i lomljive nokte.
Arganovo ulje je jedno od najznačajnijih ulja za podmlađivanje kože, jer podstiče regeneraciju hidrolipidnog sloja kože jer uspostavlja ravnotežu lipida i vode, štiti vezivno tkivo i na taj način sprečava sušenje kože i gubitak elastičnosti - što znači sprečavanje nastanka bora. Supstance koje se nalaze u arganovom ulju su vrlo slične supstancama koji se nalaze u hidrolipidnom sloju kože, pa se redovnim korišćenjem ovog ulja podstiče prirodna regenerativna sposobnost kože. 
Sastav: Argania Spinosa Kernel Oil (marokansko arganovo ulje, rafinisano).
Upotreba: Naneti na blago vlažnu kožu i utrljati.
Pakovanje: 30ml

Moje iskustvo:


Koristila sam ga uglavnom za kosu i par puta za lice. Krenućemo od kose: stavljala sam ga nakon pranja na vlažnu kosu, bile su mi dovoljne 3-4 kapi, koje bih zatim razmazala po rukama i onda ravnomerno nanela na kosu. Koristila sam ga paralelno sa orahovim uljem, i zaista rezultati su vidni. I ako rafinisano, moji krajevi nisu više toliko oštri na dodir, kosa mi se jednostavno preporodila. Osim novostečenog sjaja ona je sada i meka na dodir i više se ne mrsi. Rezultati na kraju posta.
Što se tiče lica, tu sam bila malo u strahu jer mi je lice masno, i mislila sam da će mi napraviti haos. 
Noo, na moju veliku radost nije. Nanosila sam po tri kapi na tufer i onda bih time prešla preko lica. Ulje se brzo upije, a koža ostaje elastična i hidrirana. Tvrdnju da je protiv bora nisam uspela da proverim, jer verujem da je potrebno mnogo više od 15 dana da bi se ti rezultati bili vidni.













Kako buter.... mmm
Ovde je bila u pitanju ljubav na prvo mirisanje. Jer i ako u nazivu piše kako meni ovo miriše na divnu čokoladu. Buter dolazi u plastičnom pakovanju koje sadrži 50ml proizvoda, a za koje će biti neophodno da izdvojite 290 din. ili ukoliko želite veće pakovanje od 100ml tada je cena 460 din. Na poklopcu je nalepljena deklaracija sa imenom proizvoda, dok sa donje strane možete naći informacije o samom Kako buteru, militraži i roku trajanja.
Evo šta nam kaže proizvodjač:
Kakao buter obiluje vitaminom E i odličan je zaštitnik kože. Ovaj sastojak naširoko korišćen u najkvalitetnijoj kozmetici, poznat je kao izuzetno efikasan omekšivač i ovlaživač kože. Deluje podmlađujuće, izglađuje bore i vraća sjaj i elastičnost koži. Kakao buter stvara tanak zaštitni film koji štiti kožu. Odgovara svim tipovima kože, a posebno osobama sa osetljivom, suvom i zahtevnom kožom. 
Poznat je i po svojoj upotrebi za stvaranje preplanulog tena, ali njegov zaštitni faktor je vrlo slab za današnje sunce, pa se ne treba oslanjati na njega u smislu zaštite od UV zraka, već samo kao pomoć u dobijanju i održavanju preplanulog tena. 
Kakao buter je u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi, ali u letnjim danima ili kada ga nosite na plažu prelazi u tečno stanje. Ne treba ga držati direktno izloženog suncu. Dovoljno je da bude blizu izvora toplote i omekšaće, tj. postaće razmaziv.
Kakao buter ima specifičan miris koji mnoge asocira na čokoladu.
Sastav: Theobroma Cacao Butter (kakao buter).
Upotreba: Naneti malu količinu butera na suvu ili vlažnu kožu, utrljati i ostaviti da se upije.
Pakovanje: 50 ml i 100 ml


Moje iskustvo:

Spomenula sam da me je miris osvojio i stvarno ga je teško ne voleti i ako malo intenzivniji, verujem da će vam svaki put probuditi želju da ga pojedete. Buter je u čvrstom stanju što otežava njegovo korišćenje. Odnosno ukoliko nanosite na neku manju površinu, kao što su šake, biće potrebno da nekoliko puta nanesete manju količnu koju će te zatim razmazati. Ja nisam imala toliko strpljenja pa sam ga stavila da se otopi. Svakako da u različitim fazama topljenja izgleda drukčije. Pa tako u nekoj zlatnoj sredini ima strukturu kao krema i meni je tad bio super za korićenje. U pitanju je masniji proizvod, no kako je meni koža tela suva, ovaj buter za nju je bio praznik. Koža je bila elastična i hidrirana i delovala je neverovatno negovano. Istina treba sačekati neko vreme da se upije, ali vredi svaki minut. I ono što mi se takodje svidja kod ovog proizvoda jeste da ako ga iskopate prstićima prilikom korišćenja i narušite njegov izgled, dovoljno je samo da ga istopite (do tečnog stanje), a zatim stavite da se ohladi i ponovo očvrsne i delovaće kao da ste ga tek dobile.

























Najveća istina od svih je da nikada nisam koristila labela ili nešto slično njima i ako sam trebala i trebam, jer su mi usne užasno osetljive na promenu vremena. Slobodno mogu reći da mi je ovo prvenac medju labelima, ili kako i sam naziv kaže prirodnim stikovima za usne.

Ovo savršenstvo dolazi u standardnom pakovanju za ''labela''. Sadrži 5g proizvoda za koje će te morat da izdvojite 150 din. Ali to nije svee :D Postoji nekoliko mirisa pa tako možete izabrati svog favorita.

Evo šta nam kaže proizvodjač:

Prirodni stik za usne na bazi kakao butera, ulja badema, jojobe i voska intenzivno neguju i oporavljaju ispucale usne.
Mirisi: 
  • fresh (limun, bergamot)
  • kokos
  • mint (nana)
  • narandža
  • vanila
  • čokolada
Sastav: Theobroma Cacao Butter (kakao buter), Cera Alba (vosak),Prunus Amygdalus Dulcis Oil (ulje slatkog badema), Simmondsia Chinensis Oil (ulje jojobe), Butyrospremum Parkii Butter (afrički ši buter), miris/etarsko ulje (fresh - etarska ulja limuna i bergamota,kokos - miris kokosa, mint - etarsko ulje nane, narandža - etarsko ulje narandže, vanila - miris vanile, čokolada - miris čokolade).  
Upotreba: Naneti na usne nekoliko puta dnevno ili po potrebi.
Pakovanje: 5 g

















Moje iskustvo:

Moraćete sebe da potsećate da nije za jelo i to pri svakom korišćenju. Hidrira usne i ostavlja ih negovane. I kao osoba koja nije razumela svrhu labela i sličnih proizvoda, mogu vam reći da više ne izlazim bez svoje omiljene čokolade.


Rezultati korišćenja arganovog i orahovog ulja:


































Ukoliko želite da budete u toku sa najnovijim objavama lajkujte i moju facebook stranicu ovde


































































Herbateria:




I još mi je ostalo da vas pitam da li ste koristile nešto od Herbaterije i kakva su vaša iskustva?

You Might Also Like

2 komentara