Moja mala biblioteka I

10:53

Ako ste u nedoumici sta citati, evo male pomoci top 5
Od  Alnarija sa velikim zadovoljstgvo cu izdvojiti sve naslove Alexandre Poter koje posedujem, a koji su:


Pazi sta zelis mozda ti se i ostvari

To je ujedno prva knjiga koju sam uzela od nje, I mozda mi je zbog toga zaista najveci favorit medju njenim knjigama.
Imamo glavnu junakinju Heder, I ne nije idealna, kako je zamisljate, ona je trapava, krupna zena, sa nekontrolisanom kosom, koja radio kao fotograf na vencanjima.
Devojka britkog jezika I neodoljivog sarkazma, kojoj muke tek pocinju kada dobija mali magicni vres.
Za koji ce se da ispostavi da je zaista magican.
Ona dobija zgodnog komsiju kog je merkala duze vreme ali se on cinio nedostizno, no nazalost kao sto naslov kaze, on ipak nije bio ono cemu se on nadala.
Da on je bio zgodan, I uspesan, ali je imao jos gomilu mana, zbog kojih je pobegla glavom bez obzira.
No do zanimljivog obrta dolazi, kada dobije cimera pravo iz Amerike, zgodni, plavi surfer, a sta se dalje desilo sa Heder, njenim magicnim vresom I surferom, uzmite I procitajte.
Poterova ima svoj jedinstveni stil pisanja koji retko koga moze ostaviti ravnodusnim, tako da preporucujem svaku njenu knjigu. Ulepsace vam los dan.





Dalje idemo…hmh…mozda



Nisi onaj koga zelim

Licno me podseca pomalo na prvu knjigu. I ono sto me zaista svidja kod ove knjige jeste sto je devojka otisla od idealnog,savrsenog, iskocio iz magazine decka., jer se ispostavilo da nije tako idealan.
 Amin to that sister!
On je bio njena prva ljubav zavrsili su u Italiji I srecu se posle 10 godina.
On je I dalje idealan sa sve njegovim italijanskim cipelama, skupim odelima I njegovim ogromnim, belo sterilisanim stanom.
Ona shvata da to nije to, I napusta tu vezu.
Hvala Boguuu
I kako radi u galeriji srece jednog manje fascinantnog decka, do duse samo po bankovnom racunu, ne izgleda kao da je upravo sisao sa Kelvin Klain piste.
Ali je zato itrigantan na jedan sasvim drugi nacin.
Ona odlucuje njega da uci o umetnickim delima, a on nju o sedmoj umetnosti – filmu.

Gde se kasnije razvijaaa, narvno nesto vise.






Ko je ta devojka

Ono sto volim kod njenih romana jeste, sto su devojke samostalne I snazne, I da ce te se s njima nasmejati do suza, postaju vase najbolje drugarice do poslednje str. knjige.
E sad sto se tice ovog naslova, jeste malo “naucna fantastika”.
Glavnu junakinju vraca u proslost, gde ona prozivljava odredjene, za nju veoma bitne dogadjaje, I pokusava da ih ispravi.
Nasuprot nasim saznanjima da ako ikada odemo u proslost ne treba nista da menjamo.
Da ona ih menjaaa.
A kada se probudi iz kome, odlazi u buducnost, do duse na trenutak. Kako je radnja nesto komplikovanija za prepricavanje, preporucujem da je sami procitate I prosudite.

Jos neki naslovi Alexandre Poter koje takodje toplo preporucujem, ali necu pisati o njima sada, da bih ostavila mesta za druge knjige, a I zadrzala vasu paznju, su:
U potrazi za Romeom, Da li smo se ikada sreli, Luda ljubav I Moj gospodin savrseni.





Knjige koje su takodje vredne paznje jesu dve knjige Irvina Jaloma (izdanje Platoa).

Prva jeste


Lecenje Sopenhaureom

Koliko god da sam naklonjena filozofiji, bila sam skepticna, kao I obicno prema ovoj vrsti knjige.
Jer se cesto tema svede na suvu filozofiju I jednostavno otezava citanje, koliko god da uzivate u toj temi.
Ali Jalom je na jedan jako lep nacin uspeo da uklopi temu, koju smatram primarnoma to jeste upravo filozofija Sopenhauera, sa sekundarnom temom, odnosno radnjom romana, a to jeste zivot psihoterapeuta Dzulijusa Hercfelda, preplice sa njegovim nekadasnjim pacijentom Filipom Slejtom (ovo ce biti sasvim pogresno, ali moram, toliko mi lici na Kristijana Greja, jer je mracan I opsednutom sexom, tj. bio), nego da nastavim tu je I grupna seansa, s kojom se takodje upoznajemo, odnosno zivotom te grupe.
Filipa ce te mrzeti iz dna duse I zelecete da umre u najgorim mukama, onda ce vam biti zao sto ste to pomislili. Na Dzulijusa, ce te gledati kao na neku uzvisenu figuru oca, ozbiljno.





A na filozofiju Sopenhaure, pa licno nekad sam mislila da nije normalan, I kako je neko uspeo da ceo zivot provede u dubokoj depresiji, ili barem takav utisak ostavlja, I mrzeci sve oko sebe, no sa nekim stvarima ce te se sloziti, verovatno.
I dobicete uvid u zivot jednog od najvecihh filozofa Artura Sopenhaurea.



Druga knjiga je pisana po principu prve I zove se

Kad je Nice Plakao

Jos jedna izvandredna Jalomova knjiga. Gde u isto razdoblje I odnos stavlja vise filozofa. I oni su prijatelji I oni su ljubavnici I oni su sta god je Jalom zamislio.
Ovog puta pretpostavljate upoznajemo se sa Niceovom filozofijom, ali dobijamo I uvod u tadasnju medicinu kao I rasprave Sigmunda Frojda I zacetnika psihoanalize Jozefa Bojera.


Knjiga ostavlja bez daha, ne otkrivam vise nista. 












(slike preuzete sa interneta)

A sada da ja nesto vas pitam koji je vas top 5? :)

You Might Also Like

0 komentara